Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Richard Djursén och Linnéa Djursén med hunden Molly

Historien om Folkhemmet 

Folkhemmet grundades på hösten 2003, av den dåvarande vd:n och nuvarande ägaren Richard Djursén och en kompanjon. Det var två orädda entreprenörer, som utan erfarenhet eller kunskap gav sig ut på okänd mark – möbelvärlden. Då – 2003 – var branschen ganska konservativ och karaktäriserades av en viss trötthet, vilket de två entreprenörerna såg som en möjlighet att skapa en ny affärsidé. Att sälja samma möbler som på fina gatan, fast till lantispriser.

 

När affärsidén var på plats så hyrde de en affärslokal i Täby och började se sig om efter lämpliga möbelleverantörer. Men eftersom de var helt okända i branschen så var det inte så lätt. De visste helt enkelt inte att det krävs långa relationer med leverantörerna för att överhuvudtaget få sälja deras möbler. Till slut lyckades de dock hitta ett antal leverantörer, där flera har varit med på hela den spännande resan fram till idag.

En framgångssaga

Affärsidén flög och möblerna sålde som smör i solsken. Nya butiker öppnades i rask takt: Sickla köpkvarter, Kista galleria, Passagen (bakom NK) och i Vällingby. Fokus låg på försäljning, logistik och lönsamhet, visserligen utan att kompromissa med kvaliteten, men med det tydliga målet att utveckla en lönsam affär. Ett synsätt som snabbt blev uppmärksammat i branschen.

 

Familjeföretaget gör entré

Efter meningsskiljaktigheter kring verksamhetens inriktning, gick Richard och kompanjonen skilda vägar. År 2005 klev Linnéa Djursén – Richards fru och den nuvarande vd:n – in i verksamheten och 2008 blev Folkhemmet ett renodlat familjeföretag...

 

Vässat varumärke och förflyttning på marknaden

Det nya familjeföretaget vässade både varumärket och kvaliteten på sortimentet och gjorde en förflyttning uppåt i segmentet, till den positionen man har idag – över medel men under lyxnivån. Bra kvalitet och härlig design, med bägge fötterna fast förankrade i den ursprungliga affärsidén: mycket möbler för pengarna.

Folkhemmet växte och öppnade butiker i Nacka Forum samt på Tegnérgatan. Och med hårt arbete och ett starkt koncept klarade man lågkonjunkturen efter finanskrisen mellan 2008 och 2010.

 

En jobbig tid …

Under 2011 kom så den andra svåra dippen i sällanköpshandeln efter finanskrisen. En mardrömstid för herr och fru entreprenör, som valde att dela på sig rent professionellt för att kunna försörja familjen med fyra barn. Richard stannade i Folkhemmet och fortsatte driva verksamheten tillsammans med två nya delägare – de skickliga medarbetarna Mats Danielsson och Christian Johansson. Linnéa klev på en utmanande position som vd för en av Sveriges största advokatfirmor.

 

En ny vår

Med hårt arbete och ett uttalat fokus på kvalitet, logistik, lönsamhet, skickliga medarbetare och kundnöjdhet, lyckades Richard vända utvecklingen och ta Folkhemmet dit där man står idag. Tre butiker i Stockholm, med fler på väg, och en e-handel som ökar stadigt och idag svarar för cirka en tredjedel av omsättningen.

 

En ny vd

I februari 2021 fick Folkhemmet en ny vd – inte en ny person, men en ny vd. Då återvände Linnéa från advokatfirman och tog över rodret i Folkhemmet. Richard kommer självklart att vara kvar i bolaget och fokusera på affärsutveckling och olika operativa delar – precis som det ska vara i ett familjeföretag.

 

Folkhemmets familjeöverhuvuden 

Linnéa Djursén - vd & majoritetsdelägare, Christian Johansson - försäljningschef & delägare,

Richard Djursén - grundare & majoritetsdelägare, Mats Danielsson- lagerchef & delägare

 

 

To top