Produkten har blivit tillagd i varukorgen
Få tillbaka 15% i presentkort när du handlar för över 10 000 kr*

MÖBELVÅRD

Trä

Trä är ett fantastiskt material med utseenden av väldigt olika karaktär som skiftar med åren. Träådringen, kvistar, nyansskillnader och oregelbundenheter är en del av träets naturliga karaktär och gör varje trämöbel unik. Beroende på en möbels träslag och ytbehandling krävs olika typer av skötsel. Här har vi samlat enkla tips och råd om hur du sköter dina trämöbler.

Vardaglig skötsel av trä 

Trä är ett levande material vilket medför variationer i färg och ådring. Ytbehandling och träslagets hårdhet påverkar möbelns tålighet. För att dina trämöbler ska hålla sig så länge som möjligt är det viktigt att ta hand om möblerna i vardagen. Ett enkelt sätt att vårda ytan är att torka upp spill från vätskor omedelbart samt att aldrig ställa heta föremål direkt på möbelytan. För att skydda ditt golv rekommenderar vi att alltid använda möbeltassar under benen på dina möbler.

Obehandlat eller oljat trä

Trämöbler som är obehandlade, oljade eller vitoljade behöver också underhållas. Beroende på träslag, behandling och användning samt luftfuktighet och temperatur behöver underhållet skötas olika ofta. En nyinköpt möbel behöver dessutom oljas in oftare i början. Trä är ett levande material som absorberar och avger fukt beroende på yttre förhållanden. Om dessa förhållanden ändras så kan det uppstå sprickor i träet. Ett exempel på detta är den torra inomhusluften i svenska hem vintertid. Den är avsevärt torrare än i fabriker där många exotiska möbler tillverkas. För att bibehålla eller återskapa den nya härliga sidenmatta ytan på en oljad möbel behöver den åter oljas in och slipas. Detta gör även ytan mer motståndskraftig mot fläckar och smuts. Har oljan antistatiska egenskaper så stöts även dammpartiklar bort. Ibland behöver gammal olja tvättas bort innan ny appliceras, för detta kan man använda bra trärengöring.

Vaxat trä

Trämöbler som är vaxade ska åter underhållas med vax. Det är fel att använda olja, eftersom vissa oljor innehåller lösningsmedel som kan lösa upp den vaxade ytan. Vax ger ett bättre skydd än olja, men gör ändå att ytan för det mesta känns lika levande som om den är oljad. Det finns många olika typer av vaxbehandlingar. Fråga alltid tillverkaren vilket vax de rekommenderar som underhåll.

Lackat trä

Trämöbler som är lackerade kräver för det mesta mindre underhåll än oljade och vaxade ytor. Det finns flera olika typer av lack som används. Det som skiljer lackerna åt är, förutom glansgraderna, även råvaran och lösningsmedlet. Vilken typ av lack det är påverkar hur tålig ytan är mot tryckmärken, hetta och väta. Förändringar av olika slag kan ske i lacken genom att få vita eller mörka ”ringar”, krackelera eller bli porös. Det är svårare att spårlöst reparera en lackerad yta än en oljad. För att skydda känslig lack kan man applicera ett lager vax. Detta poleras upp med hjälp av trasa eller vaxborste så att ytan blir jämn och inte kladdig. För att fräscha upp ytan så rekommenderar vi polish som både rengör ytan och får möbeln att se ”nyare” och jämnare ut.

 

 

To top